Εκθέσεις-Δράσεις


Το φθινόπωρο του 2016 η Art Bank συναντήθηκε με τους Ζαπατίστας στο Μεξικό

 


 

  http://comparte.digital/category/economia-finanzas-experimentales/ 

 

2ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας

Η Τράπεζα Τέχνης επιμελείται την εικαστική έκθεση, την αφίσσα και το εναλλακτικό νόμισμα του φεστιβάλ. 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

ΑΛΙΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΓΙΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΕΛΛΗ ΧΟΥΣΟΥ
ΙΣΜΗΝΗ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ
ΚΙΜΩΝ ΑΞΑΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΙΤΣΑ ΜΟΥΣΟΥΛΗ
ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
ΤΖΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 

 
 

https://www.youtube.com/watch?v=zbVAMtK-eJ8

 

 

 

Workshop της Art Bank στην ΕΡΤ για την Ημέρα Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας 20/7/2013Η Art Bank στη Χίο, Χώρος Τέχνης Καλλιόπη και Φωτογραφική Λέσχη Χίου, Αμάντου 26, 11/7 έως 3/8

Η εικαστική ομάδα Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), μετά την συμμετοχή της στην Art Athina τον Μάιο 2013, διοργανώνει την έκτη κατά σειρά έκθεση καλλιτεχνικών νομισμάτων (art cash), που παρουσιάζουν η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη και η Φωτογραφική Λέσχη Χίου στον χώρο τους, στην οδό Αμάντου 26, στο κέντρο της Χίου, από 11 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2013.

Είκοσι εφτά εικαστικοί-μέλη της Τράπεζας Τέχνης παρουσιάζουν καλλιτεχνικά νομίσματα και έργα με θέμα την «κρίση» ή αλλιώς τη χρονική περίοδο που διανύουμε, όπως τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Η ιδέα της Tράπεζας Τέχνης έχει ήδη ταξιδέψει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγινα, Σκόπελο, καθώς και στην Μπιενάλε Αθήνας 2011, ενώ η ίδια η έκθεση, εξελισσόμενη, παρουσιάστηκε στην Αθήνα στην ΕΠΑΣΚΤ, 2010, στο Φεστιβάλ Φυστίκι στην Αίγινα, 2012, στο 1ο Φεστιβάλ Ανταλλαγών και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Ελληνικό, 2012, στον Ορίζοντα στον Κεραμικό, 2012 και πρόσφατα, το Μάιο, στην Art Athena 2013, όπου απέσπασε πολύ ενθουσιώδη σχόλια.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ART CASH – καλλιτεχνικών νομισμάτων-
Αναστασία Καπινιάρη, Αφροδίτη Γούλα, Αφροδίτη Καραμανλή, Γιάννης Αντωνόπουλος, Διονυσία Μιχάλη, Δέσποινα Πανταζή, Διαμαντής Σταγγίδης, Ελένη Πολυχρονάτου, Έλλη Χούσου, Κίμων Αξαόπουλος, Cosmochaos, Κρίστη Πετροπούλου, Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Λιάκου, Μάριος Πασχάλης, Μπέττυ Τσιγαρίδα, Νίκος Πρέσσας, Στέλιος Μακρυγιάννης, Φωτεινή Αλεξοπούλου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΧΌΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Αλέξης Δάρας, Ανδρό, Βασίλης Μπότουλας, Δέσποινα Πανταζή, Λίτσα Μουσούλη, Θεοφάνης Κωνσταντίνου, Τζίμης Ευθυμίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20.00 και εκπρόσωποι της Τράπεζας Τέχνης θα είναι διαθέσιμοι για συζήτηση και για να παρουσιάσουν την ιδέα των Art Cash.

Τη φιλοξενία της έκθεσης υποστηρίζουν το Παραδοσιακό Καφενείο Καφαλτί και η Ταβέρνα-Ουζερί Ρούσσικο. Τη μετακίνηση της η εταιρεία Blue Star Ferries.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Πέμπτη 11 Ιουλίου με Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Art cash-Art creds

Ανταλλαγές καλλιτεχνικών νομισμάτων της Art Bank με την ομάδα Blue Oyster από τη Νέα Ζηλανδία, την 1η Ιουνίου 2013
ART ATHINA
Η Τράπεζα Τέχνης - Art Bank συμμετείχε στο Platform Project @ Art-Athina από Πέμπτη 16 Μάη στο κλειστό γυμναστήριο Π. Φαλήρου (TaeKwonDo) μέχρι Κυριακή 19.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΡΙΚΟΣ 12/4/2013..........................

Συζήτηση με θέμα 
«Προσδιορισμός της αξίας στην κοινωνία των ανταλλαγών» 
με συμμετοχή φίλων της τέχνης και φίλων που συμμετέχουν σε συλλογικότητες και άλλα εναλλακτικά σχήματα από το χώρο της ανταλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας: 
Σαλώμη Χατζηβασιλείου, Ειρήνη Σωτηροπούλου, Γιάννης Σχίζας, 
«Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος» - 
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος & Αλίρα Χαλακατεβάκη, 
Αναστασία Καπινιάρη, Κρίστη Πετροπούλου.
στην Κεραμεικού 88 
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στις 8.00 μμ
οργάνωση: η συντονιστική ομάδα της Art Bank 

.....................................................................

«Grexit: Ανασκάπτοντας το Μέλλον της Ευρώπης»
Γιώργος Παπαδόπουλος (με την Άννα Μαρία Ηλιού)
στην Κεραμεικού 88 
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, στις 8.00 μμ
οργάνωση: Γιώργος Παπαδόπουλος
επιμέλεια: η συντονιστική ομάδα της Art Bank Ο όρος Grexit είναι ένας συνδυασμός από τις λέξεις Greece (Ελλάδα) και Exit (έξοδος), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έξοδο, εκούσια ή όχι, της χώρας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, καθώς και το χάος που θα ενσκύψει στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές. Η κρίση στην Ευρώπη εντοπίζεται στο νόμισμα, στο Ευρώ, αλλά και στη Δραχμή που αποτελεί όχι μόνο το πνεύμα που στοιχειώνει το Ευρωπαϊκό φαντασιακό,
αλλά και αντιπροσωπεύει το κατασκευασμένο παρελθόν του νεοκλασικισμού στο νομισματικό πεδίο. Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μια συμπτωματική ανάλυση της νομισματικής κρίσης μέσα από τις εικονικές (αυτο)αναπαραστάσεις της ταυτότητας, της κουλτούρας και της αξίας όπως αυτές αποτυπώνονται στο νόμισμα. Η παρουσίαση στηρίζεται στο βιβλίο Grexit (2012), που επιμελήθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και είναι αποτέλεσμα του συλλογικού ερευνητικού προγράμματος «Δραχμή, Εικονογραφία και Συμβολική Αξία».

......................

Debate με θέμα 
«Τι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα την ευημερία της ανθρωπότητας; 
Η οικονομία που απορρέει από τις κυβερνήσεις των κρατών 
και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα 
ή η οικονομία των ανταλλαγών και της αλληλεγγύης;» 
από το Ρητορικό Όμιλο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

http://orizontasgegonotwn.blogspot.gr/
στην Κεραμεικού 88 
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, στις 8.00 μμ
οργάνωση: Ρητορικό Όμιλο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
επιμέλεια: η συντονιστική ομάδα της Art Bank 


- Τι είναι το Debate;

To debate είναι ένα δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως και αποτελεί μια αναμέτρηση επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Με 20 λεπτά προετοιμασίας, τέσσερις διμελείς ομάδες, αναλαμβάνουν είτε να υποστηρίξουν είτε να αντικρούσουν μία θέση, ανεξάρτητα από την προσωπική τους άποψη. Οι ομιλητές μιλούν εναλλάξ σε εξάλεπτους λόγους και νικητές είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν καλύτερα τη θέση που τους κληρώθηκε.

- Τι είναι ο Ρητορικός Όμιλος;

O Ρητορικός Όμιλος εισάγει τα μέλη του σε ένα αγώνισμα πειθούς και σύγκρουσης επιχειρημάτων και τα προκαλεί να σκεφτούν γρήγορα, να υποστηρίξουν τη θέση τους με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των αντίπαλων ομάδων και να πείσουν κριτές και κοινό με το λόγο τους.

Παράλληλα, ομάδες του ομίλου συναγωνίζονται για να διακριθούν στα πρωταθλήματα που διοργανώνει ο όμιλος και σε άλλα εγχώρια ή διεθνή!
 

 
........................................

Η Art Bank εκθέτει 
στο χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων
http://trapezatehnis.blogspot.com
http://orizontasgegonotwn.blogspot.gr/
στην Κεραμεικού 88 
30 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου 2012
οργάνωση: η συντονιστική ομάδα της Art Bank 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ PROJECT ART BANK
  
Η Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), δύο χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση με την έκθεση  «ART BANK Φάση Ι», διοργανώνει τη δεύτερη εικαστική της έκθεση  στο χώρο του ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ στον Κεραμεικό με τίτλο «Η κρίση του συστήματος και η κοινωνία των ανταλλαγών».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης
1.Οι δημιουργοί των καλλιτεχνικών νομισμάτων θα εκθέτουν τα νομίσματά τους (art cash), καθώς επίσης και άλλα έργα τους που ανταλλάσσουν με αυτά.
2.Θα εκτίθενται έργα με θέμα την «κρίση» ή αλλιώς τη χρονική περίοδο που διανύουμε, όπως τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.
3.Θα λειτουργεί ανταλλακτήριο art cash.
4.Το κυλικείο θα λειτουργεί με τα art cash.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ART CASH
Αναστασία Καπινιάρη, Αφροδίτη Γούλα, Αφροδίτη Καραμανλή, Γιάννης Αντωνόπουλος, Διονυσία Μιχάλη, Δέσποινα Πανταζή, Διαμαντής Σταγγίδης, Ελένη Πολυχρονάτου, Έλλη Χούσου, Κίμων Αξαόπουλος, Cosmochaos, Κρίστη Πετροπούλου, Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Λιάκου, Μάριος Πασχάλης, Μπέττυ Τσιγαρίδα, Στέλιος Μακρυγιάννης, Φωτεινή Αλεξοπούλου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Αναστασία Καπινιάρη, Βασίλης Μπότουλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Didi Fadul, Θεοφάνης Κωνσταντίνου, Λίνα Κουντουράκη, Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Δουκάκη, Μαρίλη Ζαρκάδα, Μπάμπης Καραλής, Ρένα Αβαγιανού, Σπυρίδων Κακούρης, Τζίμης Ευθυμίου, Χάρης Βελαώρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ART BANK
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 30 Νοεμβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2012, 7.00 με 11.00 μμ
ΧΩΡΟΣ: Κεραμεικού 88 / Αθήνα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

...............................................

Η Art Bank συμμετέχει
στο Εναλλακτικό Φεστιβάλ 
Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας
http://athensfest-economyofsolidarity.weebly.com/index.html
στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (στην πρώην αμερικανική βάση)
19-20-21 Οκτώβρη 2012
υπεύθυνοι: Λίτσα Μουσούλη, 
Στέλιος Μακρυγιάννης 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.
Η δράση και η συμμετοχή σ' αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς διαδρομής και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυνάμεις του λαϊκισμού και της φιλανθρωπίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχεια και την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν συμπολίτες μας καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η κρίση θα περάσει και θα γυρίσουμε στην προ μνημονίου εποχή κατηγορώντας πότε τους νότιους πότε τους μετανάστες, πότε τους δημόσιους υπάλληλους, πότε τους διαδηλωτές, πότε όλους μας καλλιεργώντας δηλαδή λογικές του διαίρει και βασίλευε.

Ξέρουμε ακόμη ότι ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου, βασισμένου στην εκμετάλλευση, την αδικία και σε μια ψευδαίσθηση αιώνιας αφθονίας. Ο κόσμος αυτός καταρρέει, και είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τώρα τις δομές, που όχι μόνο θα αντικαταστήσουν το υπάρχον αδιέξοδο, αλλά θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και αλληλοβοήθειας!

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

-Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
-Αλληλέγγυα και ανταλλακτική  οικονομία
-Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Καλούμε όλες τις ομάδες που έχουν αναπτύξει δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια στην ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ. 

Συνδιοργανώνουν:

Αγροναύτες, Ανταλλακτικό Παζάρι Αλληλεγγύης -Βιβλίων κ.ά. Αγαθών - Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος, Δίκτυο Βότσαλο, Eρέα Κόρινθος, Εφημερίδα Δράση, Ηλιόσποροι, Kοινωνικός συνεταιρισμός "συν-τροφεία" (Κορινθίας), Νέα Γουινέα, Οικολογικά Χωριά, Δίκτυο ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Πλατφόρμα δικτύωσης Ένας Άλλος Κόσμος, Σπιθάρι -Marathon Project, Συν Άλλοις, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος , Δίκτυο Φασούλι, Ασώματοι, Βοτανικός Κήπος, Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού, Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), Συλλογικό και Συνεργατικό Ξυλουργείο «Μαστοράτζα»

Συμμετέχουν:

Από Κοινού, ΤΕΜ-Μαγνησίας, DLN- Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση, Πελίτι, Συνεργατικό καφενείο Ορτάκια-Ηράκλειο, Συνεργατικές Καλλιέργειες Κολλέκτίβα-Ηράκλειο, Ανταλλακτικό Δίκτυο Ηρακλειου-Ηράκλειο, Αστικές Καλλιέργειες Ζιζάνια-Ηράκλειο, Hackerspace Λαμπάκι-Ηράκλειο, Ανοιχτό Κοινωνικό Κέντρο «Υπόγειο» -Ηράκλειο, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Κοινωνική Κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος», Συλλογική Κουζίνα «ElChef¨», Etika Mondo, Αχαικό Ανταλλακτικό Δίκτυο, Δίκτυο Στακραέλι Αχαίας, Κοινωνικό-Πολιτικό Στέκι/ Καφενείο- Κεφαλονιά, Δίκτυο Ατραπός αλληλεγγύης, Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Κοντόπευκου, Χελώνα- Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών και Εναλλακτικό Νόμισμα Αίγινας, Εναρμόνιον οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήρι, Δίκτυο ΚΑΠΑ-κοινωνικής αλληλεγγύης και περιφερειακής ανάπτυξης, Caravan Project «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ», Κίνημα 18 Χίου, Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών λαικής συνέλευσης Χαλανδρίου, Ήλεκτρο:Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης, Δίκτυο Ατραπός Αλληλεγγύης του Βριλησσού, Παιδικο εργαστήρι Σαιτα, Ομάδα Αστροναύτες, Ομάδα Τσοκαρα.

Εναλλακτικό Νόμισμα του Φεστιβάλ
Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί κουζίνα με "εναλλακτικά σπεσιαλιτέ", ανταλλακτικό παζάρι και θα γίνεται χρήση εναλλακτικού νομίσματος.
Η ισοτιμία του νομίσματος θα είναι: ένα νόμισμα = ένα πιάτο φαγητό.
Μην διστάσεις! Έλα και φέρε μαζί με την παρέα και τους φίλους σου, χειροποίητα αντικείμενα, πράγματα που δεν έχεις ανάγκη αλλά είναι σε καλή κατάσταση, όπως:
μεταποιημένα προϊόντα, σαπούνια, κεριά, αρωματικά, κηραλοιφές, βότανα, βιβλία, cd, ρούχα (μόνο σε άριστη κατάσταση), σχολικά είδη, γραφική ύλη, παιχνίδια, αντικείμενα τέχνης, είδη χειροτεχνίας, μικρές γλάστρες με φυτά και λουλούδια.
Γνώρισε το ανταλλακτικό παζάρι, αντάλλαξε και απόκτησε πράγματα που έχεις ανάγκη.
Κι αν ακόμη δεν βρεις κάτι που να σου αρέσει, μπορείς να το ανταλλάξεις με εναλλακτικό νόμισμα έτσι ώστε να έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις "σπεσιαλιτέ" του μάγειρα στην κουζίνα του Φεστιβάλ.

Σημασία έχει να γνωρίσεις ότι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να συνεργαστούμε, χωρίς ευρώ, δραχμή ή δολάριο...
Η βοήθεια και η συμμετοχή σου είναι πολύτιμη! Αντάλλαξε τον χρόνο σου με πράγματα ή φαγητό συμβάλλοντας στην επιτυχία του φεστιβάλ!

Σας καλούμε στον κόσμο της ανταλλαγής, της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας γιατί μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς!!!


................................................

Η Art Bank συμμετέχει
στο Φεστιβάλ Φιστίκι στην Αίγινα
http://www.aeginafistikifest.gr/?lang=el
http://trapezatehnis.blogspot.com
στο ξενοδοχείο ΑΙΓΙΝΙΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ
14-23 Σεπτεμβρίου 2012
υπεύθυνοι: Μαρία Δουκάκη, 
Στέλιος Μακρυγιάννης 


Η Art Bank, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστίκι στην Αίγινα, θα βρίσκεται στο ξενοδοχείο ΑΙΓΙΝΙΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, από τις 14 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου. 

Συνεχίζοντας τη δική της διαδρομή, η Art Bank θα παρουσιάσει τα έργα της, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικείωση των πολιτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, μάλιστα επιχειρώντας να διεισδύσει στον οικονομικό τομέα της κοινωνικής ζωής: 

Απελευθερωνόμαστε από το ευρώ και το ψεύτικο χρήμα.
Αποταμιεύουμε σωστά.
Επενδύουμε στην καλλιτεχνική μας παραγωγή.

Αντιλαμβανόμενοι την ποιότητα παραγωγής του Φιστικιού Αιγίνης, οι καλλιτέχνες της ART BANK  θα ανταλλάσσουν τα καλλιτεχνικά τους νομίσματα (ART CASH) με το προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει παγκόσμια την Αίγινα.

1 Art Cash ≥  10 ευρώ ≥  22 ωά βιολογικής διατροφής  ≥ 2 kg ελαιόλαδο ≥  1 kg Φιστίκι Αιγίνης

Εγκαίνια: 14 Σεπτεμβρίου στις 07:00 μμ.

Λειτουργία: 14 - 23 / 9/ 2012, 06:00-10:00 μμ.
Δ/νση: Αιγινίτικο Αρχοντικό, Αγίου Νικολάου και Θωμαΐδος 1
Επιμέλεια: Μαρία Δουκάκη (douk@otenet.gr)
                  Στέλιος Μακρυγιάννης (lilorbitsgreece@gmail.com)

http://trapezatehnis.blogspot.com


η συντονιστική ομάδα της Art Bank................................................

Η Art Bank συμμετέχει
στην 4η Διεθνή Περιφερειακή Έκθεση στην Ελλάδα 
με σκοπό την ίδρυση 
της «Πινακοθήκης των Χρωμάτων»
http://thessalonikicolorsgallery.blogspot.com/ 
σε παλαιό τυπογραφείο στα Ξυλάδικα Θεσσαλονίκης, πλησίον Σιδηροδρομικού Σταθμού
2–22 Μαϊου 2012
διοργάνωση: Αφροδίτη Καραμανλή
afroditi.karamanli@hotmail.com

.......................................................


Η Art Bank παρευρίσκεται
στην παρουσίαση του βιβλίου 
του Ανδρέα Ρουμελιώτη 
«Μπορώ και χωρίς Ευρώ»
(το οποίο και ανταλλάζει με art cash) 
από τις εκδόσεις IANOS
Σταδίου 24/ ΑΘΗΝΑ
21 Απριλίου 2012
http://www.ianos.gr/as_art3@ianos.gr

.................................................................................

Η Art Bank παρακολουθεί την Ημερίδα 
για την Οικονομία των αναγκών 
«Οι ουτοπίες του χθες είναι η πραγματικότητα του σήμερα»
Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου
Κωνσταντινουπόλεως & Σολωμού, Μοσχάτο
11 Φεβρουαρίου 2012
διοργάνωση: Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου

.....................................................................................................

Η Art Bank συμμετέχει στο Κάλεσμα του δικτύου 
«Ένας άλλος κόσμος»
Συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους
28 Ιανουαρίου 2012

Για την πρωτοβουλία δικτύωσης Ένας άλλος κόσμος:
Ηλιόσποροι - δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία
European Village
.................................................................................................................

Πρόσκληση σε συζήτηση προς τα ανταλλακτικά δίκτυα
στα πλαίσια της δράσης της Art Bank 
στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας Μονόδρομος
Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα
10 Νοεμβρίου 2011


Αγαπητοί φίλοι της ανταλλακτικής οικονομίας και των δικτύων

Το καλλιτεχνικό εγχείρημα Art Bank φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στη χώρα μας και όχι μόνο.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αλλά και της εξερεύνησης των δυνατοτήτων των δικτύων ανταλλαγών, με την ευκαιρία της 3ης Μπιενάλε Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, σας καλούμε σε μία συνάντηση κοινού οραματισμού και ενδιαφέροντος σχετικά με τις αξίες των ανταλλακτικών σχέσεων (οικονομικές και άλλες), όπου θα συζητηθούν οι θέσεις και οι απόψεις όσων πάρουν μέρος.

Θέμα συζήτησης: …«1 art cash >= 22 ωά (αβγά) >= 10 ευρώ»… Μπορούμε άραγε να συνδιαμορφώσουμε νέες αντιστοιχίες νομισμάτων και ανταλλαγών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας; Προσφορά και ζήτηση δια μέσου των δικτύων.

Χώρος που θα γίνει η συζήτηση:
Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα
Χρόνος που θα γίνει η συζήτηση:
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 7 μμ.


ΥΓ.1. Θερμή παράκληση να απαντήσετε σ’ αυτό το μήνυμα, ώστε να σας συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα, στη περίπτωση που θα παραβρεθείτε στη συζήτηση.

ΥΓ.2. Επισυνάπτουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της εκδήλωσης,  το ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ART BANK μαζί με το κάλεσμα προς ΙΔΙΩΤΕΣ και το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ.

Για την επικοινωνία και αποστολή της συμμετοχής: Λίτσα Μουσούλη
Τηλέφωνο: 6975745264

η συντονιστική ομάδα της Art Bank

..................................................................................................................

Η Art Bank στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας Μονόδρομος
Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου/ Αθήνα
2 & 3 Δεκεμβρίου 2011
υπεύθυνες: Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Δουκάκη
    Τα νομίσματα και η ανταλλακτικότητά τους είναι ιστορικά συνδεδεμένα με τα οικονομικά φαινόμενα, τη ψυχολογία των λαών, την κρατική εξουσία και την τέχνη.
Η παραγωγή νομισμάτων από δημιουργούς με ζωντανό καλλιτεχνικό έργο βγάζει το έργο τέχνης έξω από τους χώρους έκθεσης και το φέρνει κοντά στον κόσμο.
Οι καλλιτέχνες της Αrt Βank δουλεύοντας πυρετωδώς τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από δυσμενείς συνθήκες (καιρικές, οικονομικές, ερωτικές και άλλες), κατάφεραν να παράγουν νομίσματα-έργα τέχνης, τα οποία θα παρουσιάζουν και θα ανταλλάσσουν στα πλαίσια της Mπιενάλε Αθήνας.

    Συμμετέχουν: Αναστασία Καπινιάρη, Αφροδίτη Γούλα-Jewellery Art Worker, Αφροδίτη Καραμανλή, Γιάννης Αντωνόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Διαμαντής Σταγγίδης, Διονυσία Μιχάλη, Ελένη Πολυχρονάτου, Έλλη Χούσου, Κίμων Αξαόπουλος, COSMOCHAOS-Jewellery Art Worker, Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Λιάκου, Μάριος Πασχάλης, Μπέττυ Τσιγαρίδα, Φωτεινή Αλεξοπούλου.

    Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της τράπεζάς μας στην Μπιενάλε, θα προβάλλεται βίντεο του Θεοφάνη Κωνσταντίνου με τίτλο: «Art Bank, η Τέχνη απέναντι στη βαναυσότητα της εξουσίας».

    Συγχρόνως θα γίνεται κάλεσμα σε καλλιτέχνες, επιχειρήσεις-επαγγελματίες και ιδιώτες για συμμετοχή στο ανταλλακτικό δίκτυο της Art Bank
     Σας προσκαλούμε επίσης  να συμμετέχετε στη συζήτηση που διοργανώνουμε με θέμα:
…«1 art cash >= 22 ωά (αβγά) >= 10 ευρώ»… Μπορούμε άραγε να συνδιαμορφώσουμε νέες αντιστοιχίες νομισμάτων και ανταλλαγών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας; Προσφορά και ζήτηση δια μέσου δικτύων αλληλεγγύης.
     Στη συζήτηση (εκτός από τα μέλη της Art Bank και του Ορίζοντα Γεγονότων) θα πάρουν μέρος : Νίκος Μπογονικολός (μαθηματικός, ιδρυτής του κοινωνικού νομίσματος Οβολός), Γιάννης Σχίζας (συγγραφέας), Δημήτρης Τσακιλίδης (κοινωνιολόγος), Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος, δημοσιογράφος στο Αριστερό Βήμα), Αλέξανδρος Νούσιας (δικηγόρος), Ειρήνη Σωτηροπούλου (δικηγόρος, διδακτορικό στα ανταλλακτικά δίκτυα)..............................................................

Η Art Bank στη Θεσσαλονίκη
συμμετοχή στην εικαστική δράση 
του Ορίζοντα Γεγονότων
«Εφήμερη τέχνη»
Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα (Κτίριο 1) / Θεσσαλονίκη
21 - 23 Οκτωβρίου 2011
υπεύθυνη: Μαρία ΔουκάκηΤο διαχρονικό μήνυμα της Τράπεζας Τέχνης μεταφέρεται μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού και στην «Εφήμερη Τέχνη»: κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με την ευγενική συμμετοχή του κοινού, θα σφραγίζουμε-πιστοποιούμε μερικά τυχερά ευρώ με τις δικές μας εγγυήσεις, της Art Bank και των καλλιτεχνικών νομισμάτων.
...................................................................................................

Παρουσίαση της Art Bank στην Γκαλερί Αέναον
συμμετοχή στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 
του Ορίζοντα Γεγονότων 
«Κύκλος Πρώτος»
Γκαλερί Αέναον, Κατεχάκη 70 / Αθήνα
26 Σεπτεμβρίου 2011
υπεύθυνη: Λίτσα Μουσούλη


................................................................................

Παρουσίαση της Art Bank στην Αίγινα
συμμετοχή στη «Διαδρομή Καλλιτεχνών 2011»
Εστιατόριο «ντομάτα»
10 Σεπτεμβρίου 2011
υπεύθυνες: Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Δουκάκη       Η Art Bank, συνεχίζοντας τη δική της διαδρομή, θα παρουσιάσει τα έργα της, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικείωση των πολιτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, μάλιστα επιχειρώντας να διεισδύσει στον οικονομικό τομέα της κοινωνικής ζωής:

Απελευθερωνόμαστε από το ευρώ και το ψεύτικο χρήμα.
Αποταμιεύουμε σωστά.
Επενδύουμε στην καλλιτεχνική μας παραγωγή.

     Με την παρουσίαση του χαρτονομίσματος με κωδικό 3\4 (Λίτσα Μουσούλη, ΦΑΣΗ ΙΙ, ART CASH 12, «Πόλη», 2011, εκτύπωση, 15Χ25 σε Α4, 400 αντίγραφα, 3 art cash) η Art Bank καταργεί τη μέχρι τώρα μέτρηση σε ευρώ και από  δω και πέρα υπολογίζει ως εξής:

1 Art Cash = > 22 ωά βιολογικής καλλιέργειας = > 2 kg ελαιόλαδο = > 10 ευρώ

.........................................................

Εγκατάσταση της Art Bank 
στα εγκαίνια του νέου χώρου
του Ορίζοντα Γεγονότων
Κεραμεικού 88
21 Ιουνίου 2011
υπεύθυνες: Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Δουκάκη 

......................................................................................................................

Παρουσία της Art Bank στο Σύνταγμα «Αγανακτισμένοι»
Μάιος, Ιούνιος 2011
υπεύθυνες: Λίτσα Μουσούλη, Μαρία Δουκάκη

.................................................................................................

Η Art Bank παρακολουθεί το Διεθνές Συμπόσιο
«Δραχμή: εικονογραφία και συμβολική αξία»
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας
Μέγαρο Αλ. Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα
5 Απριλίου 2011
διοργάνωση: Γιώργος Παπαδόπουλος

...................................................

Πρόσκληση σε συζήτηση 
στα πλαίσια της Εικαστικής έκθεσης Art Bank ΦΑΣΗ Ι
ΕΠΑΣΚΤ, Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα
4 Δεκεμβρίου 2010
Ορίζοντας Γεγονότων

Ο Ορίζοντας Γεγονότων πιστός στην αναζήτηση της πραγματικής αξίας, στα πλαίσια της εικαστικής έκθεσης: Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), σας προσκαλεί στη συζήτηση που διοργανώνει στο κτίριο της ΕΠΑΣΚΤ, Θόλου και Πανός 19Α Πλάκα, το Σάββατο 4/12/2010 και ώρα 19:00, με θέμα: «Η οικονομική κρίση και το χρήμα ως χρέος. Κρίση απλώς νομισματική ή κάτι περισσότερο; Εναλλακτικά νομίσματα, πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος δρόμος;»

Θα λάβουν μέρος ως εισηγητές οι: 
Γιώργος Οικονόμου (διδάκτωρ φιλοσοφίας) 
Γιώργος Μποτονάκης (ψυχίατρος- ψυχαναλυτής) 
Αλέξης Δάρας (συγγραφέας, οικονομολόγος) 
Σωκράτης Παπαγεωργίου (συγγραφέας, μηχανικός)
Παράλληλα θα γίνουν ενημερωτικές εισηγήσεις, από εκπροσώπους προσπαθειών για την δημιουργία εναλλακτικού χρήματος που γίνονται ήδη στον ελλαδικό χώρο: 
Οβολός (Νίκος Μπογονικολός)
Λέξεις (Αλκαίος Γιάννης)
Τράπεζα Χρόνου (Νίκη Ρουμπάνη)
Τράπεζα Τέχνης (Λίτσα Μουσούλη)
Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
.....................................

Art Bank ΦΑΣΗ Ι
Εικαστική έκθεση
ΕΠΑΣΚΤ, Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα
Ορίζοντας Γεγονότων
24 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2010
επιμέλεια: Λίτσα Μουσούλη, Μαρία ΑποστολοπούλουΜερικές φορές είναι χρήσιμο να μπορούμε να γνωρίζουμε τη σημασία των λέξεων. Όχι μόνο την αρχική αλλά και την τρέχουσα. 
Παράδειγμα η λέξη «νόμισμα». Πλέον έχει περισσότερη σχέση με το ρήμα «νομίζω», παρά με το αρχικό ρήμα «νέμω» (=μοιράζω).
Οι οικονομικές εφημερίδες, μετά τα διάφορα πολιτικά και μη «παπαγαλάκια» και «λαγούς», τέλος τα συγκεντροποιημένα Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο να νομίζει ό,τι αυτοί θέλουν για την οικονομία. Ακολούθως να τη φουσκώνουν ή ξεφουσκώνουν, ανάλογα με τις στρατηγικές τους.


Ο Ορίζοντας Γεγονότων πιστός στην αναζήτηση της πραγματικής αξίας, ανακοινώνει την ίδρυση της Τράπεζας Τέχνης – Art Bank.
Πρόκειται για μία τράπεζα που θα διαχειριστεί καλλιτεχνικό χρήμα.
Η τράπεζα αυτή σκοπό έχει τη δημιουργία, παρουσίαση και διακίνηση έργων Τέχνης - χαρτονομισμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο συναλλαγής μεταξύ συμβεβλημένων ιδιωτών, οργανισμών, εταιρειών κ.τ.λ.

Στοχεύουμε στην αντικατάσταση των άχρηστων και επικίνδυνων τραπεζογραμματίων που χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης με «χαρτί» (χαρτονόμισμα) πραγματικής (αληθινής, καλλιτεχνικής) αξίας.

Περιμένουμε τη στήριξη του πνευματικού κόσμου της χώρας.
Απελευθερωνόμαστε από το ευρώ και από το ψεύτικο χρήμα.
Αποταμιεύουμε σωστά.
Επενδύουμε στην καλλιτεχνική μας παραγωγή.

Οι: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΡΚΟΥ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ, ΑΝΔΡΟ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΤΟΥΛΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ 'ΑΡΚΟΥΔΗΣ' ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΣΚΟΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΑΓΙΔΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΤΟΥ, ELDERDIERY DEDE FADUL, ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ, CAPTEN, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΣΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΕΡΒΑ, ΛΙΤΣΑ ΜΟΥΣΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΨΙΔΟΥ, STAFF ONLY, ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΝΙΑΡΗ, ΤΖΙΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, φέρνουν το πρώτο κύμα νομισμάτων και χαρτονομισμάτων Τέχνης στο ιστορικό κτήριο της Ένωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ) στην Πλάκα.


...................................................